A legutóbbi frissítés ideje:
2012/3/9 19:30
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR-2010-0003
A felsőoktatás minőségének javítása a kutatás-fejlesztés-innováció-oktatás fejlesztésén keresztül
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Kedvezményezett: Eötvös Loránd Tudományegyetem
Elérhetőség: Kutatóegyetemi-pályázati Projektiroda: www.elte.hu/kppi
Támogató: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség: www.nfu.hu
Közreműködő szervezet: Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatósága: www.okmt.hu
LEGÚJABB LEGFONTOSABB...Vegyész MSc Nagyműszeres Laboratórium

A Vegyész MSc Nagyműszeres Laboratórium egyik helyszíne a SEM laboratórium. A szemeszter folyamán három csoportban 15 fő vesz rész a laboratórium 6-6 órás munkájában. A mérési gyakorlat mellett a hallgatók előadásokat hallgatnak a berendezés működéséről. Az előadások anyaga letölthető itt.

Kutatók Éjszakája

Az ELTE TTK Központi Kutató és Műszer Centrum is részt vesz az idei Kutatók Éjszakája programban .
A Centrum részéről Erőss Anita az egyik főszereplője a Tudásjárat elnevezésű programpontban.
A tudásjáratról bővebb információ itt található.

Képgaléria

Képgaléria készült a 2011. november 20-i kiállítás képeiből.
A galéria képei

Centrum megalakulás

A Természettudományi Kar Kari Tanácsa 2011. november 16-i határozatával létrehozta a Dékáni Hivatalon belül a „Nagyműszeres Kari Kutató és Műszer Centrum”-ot.
A Centrum alapító okirata.

A Centrum eszközei

A Centrum eszközállományának alapját a TÁMOP pályázatban beszerzett négy műszer alkotja. A megalakulás óta azonban további laboratóriumok csatlakozásával bővült a műszerállomány.
Az ELTE TTK Központi Kutató és Műszer Centrum eszközei

2011. február 1.
  A SEM/FIB részprojekt a tervezett konferenciáját megtartotta Visegrádon 2011. január 19-21 között. A konferenciáról részletek olvashatók a jelen honlap, új berendezések, SEM/FIB menüpontja alatt. A konferencia programja itt. A konferencia előadások pdf formátumban letölthetők az Eredmények menüpontban.
2011. március 8.
  Az Atomoktól a csillagokig előadássorozat részeként 2011. április 7-én Havancsák Károly előadást tart A nanovilág technológiája és tudománya címmel. Bővebb információ az előadássorozat honlapján: http://www.atomcsill.elte.hu/
2011. május 29.
  Havancsák Károly 2011. január 13-án előadást tartott a Cyclolab gyógyszerkutató cégnél "A nanotechnológia mikroszkópjai" címmel.
2011. május 29.
  2. Havancsák Károly 2011. június 1-én előadást tartott az EGIS NYRT gyógyszerkutató és gyártó cégnél "A nanotechnológia mikroszkópja" címmel.
2011. június 23.
  Lendvai János professzor előadást tartott 2011. április 14-én az Egerben megrendezett „ACADEMIA NDT International Scientific Meeting Thursday 14 April 2011 Hotel Flóra, Eger, Hungary” konferencián. A konferenciáról megjelent információs anyag letölthető itt.
2011. november 20.
  Ratter Kitti előadást tartott az ELFT Anyagtudományi és Diffrakciós Szakcsoportok Őszi Iskoláján (Visegrád, 2011. október 5-7.). Az előadás pdf formátumban letölthető itt.
2011. november 20.
  Hegyi Ádám poszter előadást tartott a VIII. Országos Anyagtudományi Konferencián (Balatonkenese, 2011. október 09-11.). A poszter letölthető itt.
2011. december 5.
  Interjú Kaufmann Balázzsal, aki a "Tudomány és esztétika" kiállítás képeit színekkel látta el.
Az interjú letölthető itt: http://kp.elte.hu/news/szines-mikro-es-nanovilag-ahogy-eddig-nem-lathattuk
2011. december 5.
  "Centrumban a tudás" címmel a kutatóegyetemi projekt 2. alprojektje szakmai napot rendezett az ELTE TTK gömbalulájában. Erre figyelemfelkeltő felhívás jelet meg a KPPI honlapján.
A cikk letölthető itt: http://kp.elte.hu/news/centrumban-a-tudas-2013-egyedulallo-rendezveny-az-elte-termeszettudomanyi-karan
2011. december 5.
  A Centrumban a tudás nyílt nap kapcsán Havancsák Károly nyilatkozott a Klub rádiónak.
A riport letölthető itt: http://szft.elte.hu/oktat/hkaroly/letoltesek/20111124-1350-klubradio_interju.wav
2011. december 5.
  "Centrumban a tudás" címmel 2011. november 24-én a kutatóegyetemi projekt 2. alprojektje szakmai napot rendezett. A szakmai nap többek között a SEM/FIB rendszeren végzett kutatómunka eredményeit is bemutatta. A szakmai nap kapcsán született kiadvány letölthető itt: http://szft.elte.hu/oktat/hkaroly/letoltesek/kiadvany.pdf. A szakmai nap délutánján szekcióüléseken mutatták be a résztvevő kollégák az elmúlt év során elért eredményeiket. Az anyag- és földtudomány szekció előadásai az alábbiak voltak:
2012. január 27.
  A SEM/FIB rendszerrel kapcsolatos eredményekről 2012. január 18-20 között Visegrádon konferenciát tartottunk. A konferenciáról részletek olvashatók a jelen honlap, új berendezések, SEM/FIB menüpontja alatt.
2012. március 09.
  A Budai Termálkarszt forrásbarlangjaiban végez kutatásokat Erőss Anita. Az ELTE Természettudományi Kar Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék tudományos munkatársa az egyetem kutatóegyetemi projektjének keretein belül a barlangokban lévő biofilm közösségeket vizsgálja. Erőss Anitával a Klubrádió 2012. március 1-én riportot készített. A riport hanganyaga letölthető itt.
2012. március 09.
  Gherdán Katalin, a Természettudományi Kar Földrajz- és Földtudományi Intézet tudományos munkatársa nemesfém-fonalakkal beszőtt és hímzett textíliákat vizsgál, hogy információkat szerezzen az egyes anyagok eredetéről, koráról és a készítés technikájáról. Gherdán Katalinnal 2011. december 8-án a Klubrádió készített riportot. A riport hanganyaga letölthető itt.